ÚTERRA

Projecte Úterra

Ceràmica per l’acompanyament menstrual i ritual

Úterra és fruit d’un procés de sanació dels cicles menstruals i d’empoderament femení. Neix de la necessitat de viure la feminitat de forma conscient a través de creacions artístiques i rituals.

A Úterra és la fusió entre l’úter i la terra, que guarden una connexió natural entre si. L’Úter és un espai energètic importantíssim per les dones i que ens connecta amb tots els camps de la nostra vida, i la Terra perquè les creacions estan fetes amb la terra i per la terra.

Podeu trobar ceràmiques per acompanyar els diferents cicles femenins de forma conscient i respectuosa amb la Mare Terra i de connexió ancestral amb la dóna sabia. Ceràmica menstrual, escultures per altars o monumentals, joies i amulets, objectes sagrats per a rituals, altars, cerimònies, neteges i sanació. El projecte també inclou tallers vivencials de creació d’alguns d’aquests objectes o de treball sobre la dona ancestral, així com també sinergies amb altres dones o projectes que estiguin en sintonia amb Úterra.


LLAVORS DE LLUNA

Són uns petits recipients per recollir la sang menstrual i entregar-la a la mare terra (ritual de sembra de Lluna). És com una copa menstrual però externa, esta concebuda per a dones que practiquen el sagnat lliure, tot i que les que no el practiquen també la poden fer servir per fer la sembra de lluna.
Te forma de llavor i és molt anatòmica, es pot agafar en una sola mà i s’adapta perfectament al cos per facilitar la recollida. Està feta de ceràmica gres cuita a 1250°C i amb un esmalt vermell, es pot rentar fàcilment, porta un fil per poder-la penjar al bany, tot i que s’aguanta perfectament plana, i és molt decorativa. També inclou una bosseta de cotó ecològic que va acolxada per facilitar el seu transport.


BOL MENSTRUAL

EL BOL DE LLUNA

Serveix pot recollir la sang menstrual, ja sigui de forma directa amb sagnat lliure o amb la copa menstrual o amb la la llavor de lluna, o per netejar les compreses de roba barrejada amb aigua. D’aquesta manera podem fer l’ofrena a la mare terra (ritual de sembra de Lluna), o regar les nostres plantetes (sempre barrejada amb aigua). Hi ha diferents models, en formes, colors i/o motius. Està fet de ceràmica gres cuit a 1250°C i la part interior acabada amb un esmalt, per poder rentar fàcilment. També pot tenir un ús decoratiu per altars o altres rituals relacionats amb la vulva.


OLLA DE VAPOR VAGINAL

És un recipient amb tapa fet de ceràmica per fer vapors vaginals amb plantes medicinals, ja sigui per tractar desequilibris ginecològics, com també poden ser un plaer o ritual meditatiu de connexió amb la teva vulva i vagina. Per iniciar-se amb els vapors vaginals cal que et facin un acompanyament ginecologic (puc recomanar), ja que en alguns casos no s’aconsella (embaràs, portar el DIU, VPH, candides, vaginosis bacteriana, clamidia, ITS, estar en tractament de fertilització invitro, etc…). També depenent per a que els vulguis fer servir o en quina fase del cicle estiguis, les plantes per fer els vapors poden ser diferents. Per fer-los cal portar una faldilla o capa per cobrir tota la zona pelvica per a que no s’escapi el vapor, i es pot fer directament ajupida o amb un banquet de fusta amb un forat (en tinc a disposició). D’olles en tinc de diferents models a escollir.


Ceràmica ànima de lluna

ÀNIMA DE LLUNA

És una escultura que representa un rostre femení amb una melena moguda pel vent que forma una lluna creixent, recordant el vincle ancestral sagrat entre la dona i la lluna.

És ideal per presidir un altar, acompanyar cercles de dones, cerimònies o decorar casa teva. Mesura 20 x 20 x 12 cm i està feta amb ceràmica gres d’alta temperatura i esmaltada en blanc.

Dóna valor a la dona sàvia que tenim dins, coneixedora dels potencials de la natura i els seus cicles, recordant la connexió amb la Lluna i la Mare Terra, reconeixent el nostre poder creatiu i la sagrada feminitat, alhora que resignifican la imatge negativa de les bruixes.

La Connexió de la dona amb la lluna és ancestral, les fases del cicle menstrual coincideixen amb les fases de la lluna. Així com la lluna tarda uns 28 dies en donar la volta completa a la Terra, el cicle menstrual de la dona també és de 28 dies, aproximadament.

Ànima de Lluna – Elisenda Franquet Planes – Març de 2022 – Corbins (Lleida)

Durant l’edat mitjana es van assentar les bases per un model social patriarcal i tot allò relacionat amb el cos de la dona i la seva menstruació es va convertir en tema tabú i secret, un fet que encara pesa sobre el nostre transgeneracional col·lectiu. Les dones a les que consideraven bruixes a l’edat mitjana, mantenien encara vincles de savieses ancestrals i connexions amb els cicles femenins i de la lluna. Així doncs, quan mireu la lluna, podeu recordar totes aquelles dones sàvies que seguien els seus cicles i la sagrada feminitat amb ànima de lluna.

Aquesta escultura va ser creada en format més gran (100x85x40cm) en homenatge a Thomassa Roig, una dona de Corbins que va ser acusada i executada per bruixa el 1627 a Lleida, juntament amb 9 dones més de Lleida i Corbins. L’Ajuntament de Corbins em va encarregar una escultura per retre-li homenatge. La plaça on s’ha ubicat l’escultura va ser inaugurada el 28 de novembre de 2021 amb el nom de Thomassa Roig.


OBJECTES SAGRATS PER A RITUALS O ALTARS

Són objectes sagrats que canalitzo per a ser usats en rituals o altars. Podeu trobar des de copaleres per sahumar, a espalmatòries, deesses mare ancestrals i contemporànies, bols i plates cerimonials, copes, instruments musicals… Estic oberta a idees i/o encàrrecs personals.


TALLERS DE CERÀMICA RITUAL

Tallers creatius vivencials per crear els teus propis objectes rituals i sagrats, de forma que s’estableix una connexió personal amb la creació de l’objecte que neix des de l’essència de cada persona.

Hi ha diferents opcions que vaig oferint varies vegades a l’any:

  • Crea la teva copalera
  • Crea la teva olla de vapors vaginals
  • Crea el teu bol menstrual
  • Crea la teva deesa

ACTIVITATS I TALLERS DE CONNEXIÓ AMB LA SAVIESA FEMENINA

Tallers per habitar la teva naturalesa a través de la saviesa femenina, per a que et puguis conèixer i autogestionar la teva salut de forma integral i natural, i que et reafirmis amb el potencial que tens dintre teu .

Alguns d’aquests tallers els coorganitzo amb altres dones sàvies que aporten els seus sabers sobre diferents temes.


1 d’abril de 2023 – TOT SOBRE LA MEDICINA ANCESTRAL DELS VAPORS VAGINALS

Pots fer reserva a través d’aquest enllaç


11, 12, 13 i 14 de maig – PROGRAMA DONA ANCESTRAL: Reconnexió amb el Sagrat Femení – Montgai (Lleida)

  • Taller de Cant Sagrat
  • Taller de Sanació d’úter i Sexualitat Sagrada
  • Taller de Sanació del Llinatge Ancestral
  • Taller d’Iniciació de Sahumadores i Neteges energètiques